fbpixel

Doktor, Imam dan Bisikan Syaitan


Published: September 10, 2017 • Updated: September 10, 2019

Author: Najwa Awad

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

In the name of God, the Most Gracious, the Most Merciful.

Pendahuluan

Waswâs al-qahri, yang bermaksud ‘bisikan yang terlampau’ dalam bahasa Arab, adalah gangguan kesihatan mental kompleks yang terdapat dalam populasi Islam. Waswâs al-qahri adalah sejenis gangguan obsessif-kompulsif (OCD) yang tidak termasuk dalam Manual Diagnostik Statistikal (DSM) atau Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD) untuk beberapa sebab termasuk kekurangan penyelidikan, pertindihan diagnosis dan kurang pengiktirafan kepada penyakit yang berasaskan rohani oleh Persatuan Psikiatrik Amerika (APA). Umat Islam yang menderita penyakit waswâs al-qahri tanpa relanya mengambil tindakan ibadah setiap hari, sepertu wudu, atau solat itu sendiri, ke tahap ekstrem. Obsesi ini berakar pada ketakutan bahawa perbuatan ibadah mereka tidak mencukupi dan perbuatan mesti diulang sehingga sempurna. Berpunca dari ketakutan yang tidak rasional dan pemikiran bencana, tindakan ibadah ini menjadi sumber penderitaan dan bukannya nutrisi rohani.
Gangguan obsesif-kompulsif yang berkaitan dengan religiositi dikenali dalam kesusasteraan klinikal sebagai ketelitian (scrupulosity, terdapat dalam semua agama, dan amat sukar untuk dirawat kerana penampilan keagamaan gejalanya. Waswasah bukanlah penyakit Islam—ia adalah manifestasi keagamaan OCD dalam umat Islam. Bagi umat Islam, pemimpin masyarakat Islam telah menjadi penyedia rawatan utama untuk keadaan ini, walaupun mereka tidak mempunyai latihan klinikal atau masa untuk menangani keperluan individu ini dengan berkesan. Doktor-doktor biasa yang tidak biasa dengan waswasah juga mengalami kesulitan dalam menyediakan rawatan, atau boleh membahayakan klien mereka daripada mendatangkan kebaikan jika mereka tidak memahami sifat keagamaan fikiran yang obsesif dan tingkah laku yang kompulsif. Hasilnya, mereka yang menderita waswasah tidak pasti ke mana mereka harus pergi untuk mendapatkan bantuan, dan apabila mereka mencari bantuan, individu-individu ini sering tidak menerima rawatan khusus yang mereka perlukan. Tujuan penerbitan ini adalah untuk menyumbang kepada bidang psikologi Islam yang semakin berkembang dengan menyediakan klinik kesihatan mental dan imam yang berpengetahuan asas dan mempunyai alat yang diperlukan untuk membantu klien dengan keadaan ini, saya akan berhujah, keperluan untuk dirawat secara berbeza dari bentuk lain daripada OCD. Dalam penerbitan ini, saya akan mendefinisikan apa penyakit itu, membincangkan pilihan rawatan klinikal dan membuat cadangan untuk penyedia rawatan.

Definisi, Konteks dan Pengkategorian

Waswasah terdiri daripada pemikiran yang mengganggu yang menyebabkan kekecohan kognitif (tekanan mental akibat kepercayaan, nilai, atau pemikiran yang bercanggah), dan menimbulkan risiko kepada homeostasis rohani dan psikologi seseorang. Dalam psikologi barat, terdapat teori yang berbeza mengenai asal-usul pemikiran yang mengganggu, tetapi kebanyakannya menunjuk kepada sumber-sumber organik, yang menunjukkan bahawa pemikiran seperti ini berasal dari otak atau badan (fungsi kimia otak yang terganggu, flora usus yang tidak seimbang, dan lain-lain). Dari perspektif Islam, waswasah boleh datang dari mana-mana nafs, di mana bahasa Inggeris menterjemahkannya sebagai diri atau jiwa batin, atau boleh datang dari kuasa luar seperti Syaitan. Nafs sering digunakan secara bergantian dengan istilah ruh tetapi terdapat perdebatan ilmiah tentang sama ada istilah itu adalah sama; secara amnya, nafs adalah jiwa yang dibincangkan dalam konteks tubuh sedangkan ruh merujuk kepada jiwa di luar konteks tubuh. Apabila waswasah datang dari nafs, pemikiran yang mengganggu adalah dari jiwa dan datang dari hasrat dan keinginan diri. Oleh kerana nafs adalah sebahagian daripada tubuh, kekuatan biologi dan keturunan dapat mempengaruhi kecenderungan dan kecenderungan nafs individu.
Dari perspektif Islam, adalah dipercayai juga bahawa cetusan pemikiran juga boleh berasal dari Syaitan. Fikiran-fikiran yang mengganggu ini adalah sama dengan yang biasa ditangani dalam bidang psikologi di mana cetusan pemikiran berlaku di dalam kepala orang itu; Walaubagaimanapun, asal-usulnya adalah antagonistik dan dari sumber luaran. Seseorang yang mengalami waswasah tidak mendengar suara Syaitan dalam fikiran mereka, tetapi mengalami fikiran yang sangat menyakitkan baginya.  
Seseorang yang tidak biasa dengan idea gangguan pemikiran yang datang dari sumber luar mungkin pada mulanya keliru dengan konsep ini. Cara mudah untuk memvisualisasikan bagaimana jenis waswasah ini dikonseptualisasikan ialah berfikir tentang seseorang yang melalui dilema moral dengan malaikat pada satu bahu dan syaitan di bahu yang lagi satu dimana kedua-duanya memberitahunya apa yang harus dilakukan. Dalam contoh ini, seseorang yang mengalami konflik itu diberikan cetusan fikiran yang baik oleh malaikat manakala syaitan pula memberi cetusan fikiran jahat. Ada anggapan yang mendasari bahawa orang itu sebenarnya tidak mendengar makhluk-makhluk ini; sebaliknya, pemikirannya berada dalam diri orang itu, walaupun ia dicetus oleh kuasa luar. Dari perspektif Islam pula, Pemikiran yang baik dipercayai berasal dari malaikat, dan juga dari fitrah (kebaikan hati rohani), dan idea Iblis berbisik kepada individu itu dianggap berada di dalam kerangka kepercayaan Islam. Waswasah dari sumber luaran adalah ketika Iblis berbisik kepada seseorang untuk melakukan sesuatu yang tidak baik untuk kepentingan seseorang itu, atau menimbulkan keraguan dalam seseorang yang berusaha melakukan sesuatu yang bermanfaat. 

Konteks Sejarah

Konsep Syaitan menyesatkan manusia berasal dari kisah penciptaan dalam tiga agama Ibrahimik: Judaisme, Kristianiti, dan Islam. Dalam kitab Genesis, Ular (Syaitan) memberitahu Hawa untuk memakan buah dari pokok yang dilarang (Genesis 3: 1-3, Versi baharu Raja James) manakala dalam versi Al-Quran, Syaitan berbisik kepada Adam untuk mendekati pokok yang dilarang. Dalam bahasa Arab, Quran dengan khusus menggunakan perkataan waswasah:
Setelah itu maka Syaitan membisikkan (hasutan) kepadanya, dengan berkata: “Wahai Adam, mahukah, aku tunjukkan kepadamu pohon yang menyebabkan hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap?” (The Quran, 20:120)
Mengikut versi Al-Quran peristiwa itu (4: 118-122), apabila Adam dan Hawa tidak mematuhi Allah dengan mendengar hasutan Syaitan, mereka dihantar dari Surga ke Bumi. Allah akhirnya memaafkan mereka, tetapi mereka harus terus hidup di Bumi di mana Syaitan akan cuba menyesatkan manusia hingga Hari Kiamat melalui bisikannya. Mereka yang berjaya untuk tidak mendengar hasutan Syaitan akan dapat kembali ke Syurga dengan rahmat Tuhan.
Di dalam tradisi Islam, waswasah dianggap sebagai fenomena semulajadi manusia yang dialami semua orang, pada tahap tertentu, pada satu ketika dalam hidup mereka. Contoh-contoh biasa tentang waswasah harian termasuklah cemburu (pemikiran yang mengganggu tentang sesuatu yang dikehendaki seseorang tetapi tidak dapat), nafsu (mempunyai pemikiran yang mengganggu tentang keinginan seseorang yang tidak dapat bersama dengannya), keraguan tentang keputusan hidup utama dan pemikiran yang bertentangan melakukan perkara yang betul atau salah. Kajian antarabangsa menganggarkan bahawa kira-kira 94% populasi manusia di seluruh dunia mengalami pemikiran yang mengganggu.
Welcome back!
Bookmark content
Download resources easily
Manage your donations
Track your spiritual growth

Pengkategorian

Oleh kerana gangguan pemikiran yang sederhana dan sesekali adalah sebahagian daripada pengalaman manusia biasa, waswasah umum mesti dibezakan dari jenis waswasah yang dianggap sebagai penyakit mental. Waswasah yang berlebihan atau melampaui pengalaman manusia biasa dipanggil waswâs al-qahri (jamak). Seseorang yang mengalami waswâs al-qahri tidak semestinya mengalami penyakit mental, tetapi boleh, jika dia memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh DSM-V. Waswâs al-qahri mencapai diagnosis Gangguan Obsesif-Kompulsif (OCD) apabila ia memenuhi kriteria berikut yang digariskan oleh DSM-V:
A.    Kehadiran obsesi, kompulsi, atau keduanya:
Obsesi ditakrifkan oleh (1) dan (2):
1. Pemikiran, dorongan, atau impuls yang berulang dan berterusan dialami, pada suatu masa ketika gangguan, seperti yang mengganggu dan tidak diingini, dan bahawa kebanyakan individu menyebabkan keresahan yang ketara atau tekanan.
2. Percubaan individu untuk mengabaikan atau menahan pemikiran, dorongan, atau imej sedemikian, atau meneutralkannya dengan pemikiran atau tindakan lain (iaitu, dengan melakukan paksaan).
Kompulsi (paksaan) ditakrifkan oleh (1) dan (2):
1. Tingkah laku berulang-ulang (cth., Basuh tangan, pesanan, pemeriksaan) atau tindakan mental (mis., sembahyang, mengira, mengulangi kata-kata dengan senyap) bahawa individu itu merasa didorong untuk melaksanakan sebagai tindak balas kepada obsesi atau mengikut peraturan yang mesti digunakan dengan tegas.
2. Tingkah laku atau tindakan mental ditujukan untuk mencegah atau mengurangkan keresahan atau kesusahan, atau mencegah kejadian atau situasi yang ditakuti; Walaubagaimanapun, tingkah laku atau perbuatan mental ini tidak berhubung secara realistik dengan apa yang direka untuk meneutralkan atau menghalang, atau jelas berlebihan.
Nota: Kanak-kanak kecil mungkin tidak dapat menyatakan matlamat perilaku atau tindakan mental ini.
B. Obsesi atau kompulsi (paksaan) memakan masa yang lama (contohnya, mengambil lebih dari 1 jam sehari) atau menyebabkan kesusahan atau kemerosotan signifikan secara klinikal dalam bidang fungsi sosial, pekerjaan, atau bahagian-bahagian penting yang lain.
C. Gejala obsesif-kompulsif tidak dikaitkan dengan kesan fisiologi bahan (mis., Ubat penyalahgunaan ubat, dadah) atau keperluan perubatan lain.
D. Gangguan tidak dapat dijelaskan dengan lebih baik oleh gejala gangguan jiwa yang lain ...
Subtipe OCD telah diterokai dan dikategorikan secara berbeza oleh doktor-doktor yang berbeza, namun ketika ini terdapat persetujuan umum bahawa terdapat empat subtipe: pencemaran/dekontaminasi, pemeriksaan, obsesi tanpa ritual yang kompulsif yang terlalu banyak, dan penimbunan. Manifestasi klinikal waswâs al-qahri adalah unik dimana individu itu boleh diklasifikasikan dalam satu atau lebih subtipe OCD pada masa yang sama bergantung kepada gejala beliau.
Penulis percaya bahawa waswâs al-qahri lebih baik memenuhi kriteria untuk keadaan yang dipanggil scrupulositi, yang didokumentasikan dengan baik dalam kesusasteraan klinikal, tetapi tidak dijumpai dalam DSM-V. Scrupulositi, yang menjejaskan orang dari semua agama, pada masa ini dianggap sebagai manifestasi OCD (walaupun bukannya subtipe rasmi), dan berlaku apabila seorang penganut sibuk dengan perkara-perkara agama melebihi apa yang diterima dalam batas normal, keasyikan itu mendatangkan tekanan, dan keasyikan itu memberi kesan negatif terhadap fungsi harian seseorang. Sesetengah pakar menganjurkan bahawa scrupulositi harus menjadi gangguan berasingan dari OCD dalam DSM-V, berdasarkan penemuan bahawa mereka yang menghidap scrupulositi mempunyai pandangan yang lebih mendalam daripada manifestasi OCD yang lain, bahawa terdapat kaitan yang lemah di antara scrupulositi dan OCD, dan terdapat banyak titik bertindih antara gangguan keperibadian obsesif-kompulsif dan scrupulositi. Penulis juga percaya bahawa waswâs al-qahri, seperti scrupulositi, juga berbeza dari OCD kerana ia memerlukan bukan sahaja seorang doktor yang biasa dengan jenis penyakit dan rawatannya, tetapi juga kolaborasi seorang imam atau orang yang mempunyai pengetahuan keagamaan yang berkaitan dengan hukum Islam mengenai kepercayaan dan ibadat.
Komuniti DSM-V dan kesihatan mental telah jelas menetapkan kriteria diagnostik klinikal untuk OCD, sedangkan para ulama Islam tidak menentukan kriteria diagnostik rasmi untuk waswâs al-qahri. Ini kerana sarjana Islam adalah pakar dalam bidang perundangan Islam, undang-undang, dan sebagainya, tetapi bukan pakar dalam psikiatri. Pada masa ini, tidak ada cara rasmi untuk mendiagnosis seseorang dengan waswâs al-qahri. Secara amnya, seseorang yang menderita penyakit tersebut akan sama ada mendiagnosis sendiri atau imam akan memberitahu orang itu yang mereka kelihatan seperti mempunyai keadaan dalam sesuatu perjumpaan. Diagnostik informal ini umumnya berlaku apabila seseorang itu (i) tertekan atau menunjukkan kemerosotan akibat ketakutan yang tidak rasional mengenai aspek agama; (ii) untuk tempoh masa yang ketara dan; (iii) berkelakuan dengan cara maladaptif (perbuatan beribadat yang berulang-ulang, menyemak, mengetuk, dll.).
Waswâs al-qahri boleh dicampuraduk dengan masalah kesihatan mental yang lain seperti kemurungan, serangan panik atau gangguan keperibadian, dan kerana tidak ada kriteria diagnostik yang formal untuk penyakit ini, adalah penting bagi para profesional kesihatan mental untuk tidak mengaitkan gejala daripada gangguan lain kepada waswâs al-qahriWaswâs al-qahri adalah sejenis OCD dan tidak melibatkan gejala tambahan seperti halusinasi, khayalan, serangan panik, atau kemurungan. Adalah penting bagi ahli terapi untuk tidak bergantung semata-mata kepada penilaian sendiri klien dan melakukan penilaian menyeluruh untuk menentukan sama ada pelanggan mengalami Waswâs al-qahri, gangguan lain, atau kedua-duanya. Sebagai contoh, jika seorang klien mencari rawatan untuk didakwa waswasah, tetapi melaporkan bahawa mereka secara visual melihat syaitan berbisik kepada mereka, penilaian menyeluruh harus dibuat untuk spektrum gangguan psikotik, kerana ini akan menuntut jenis rawatan yang berlainan.

Jenis-jenis Waswasah teruk

Waswâs al-qahri, seperti gangguan obsesif-kompulsif, boleh wujud dalam pelbagai cara, kerana tidak ada dua klien yang akan mengalami obsesi dan/atau kompulsif yang sama. Salah satu matlamat penerbitan ini adalah untuk menangani tiga jenis umum Waswâs al-qahri yang penulis lihat dalam klinik: ibadah, taharah, dan aqidah. Walaupun taharah (penyucian) adalah suatu bentuk ibadah, penting untuk meneroka secara terperinci, kerana mereka dapat memperlihatkan diri mereka secara berbeza dalam manifestasi waswasah. Setiap jenis kategori Waswâs al-qahri akan mengikuti dengan contoh kes fiksyen untuk tujuan demonstrasi. Ia mungkin berguna untuk menunjukkan di sini bahawa waswasah yang teruk hampir tidak pernah berlaku secara tiba-tiba; Pertumbuhan keterukan waswasah adalah beransur-ansur dan meningkat dari masa ke masa jika tidak ditangani. Waswasah sering bermula dalam bentuk seseorang yang amat berhati-hati dan sengaja dengan ibadat dan berlangsung hingga perbuatan ibadat yang biasa disempurnakan dengan tenang atau memuaskan menjadi satu kesukaran besar.
Ibadah
Perkataan ibadah dalam bahasa Arab bermaksud perbuatan menyembah (ibadat). Kebanyakan waswasah yang berkaitan dengan ibadah adalah berkenaan dengan ibadat-ibadat wajib (seperti solat, puasa, bersedekah, dan lain-lain) kerana mereka adalah asas agama. Ini penting untuk difahami kerana banyak penderitaan yang dialami oleh klien adalah disebabkan oleh perasaan bahawa mereka melakukan tindakan ibadat wajib secara salah, yang dalam fikiran mereka boleh bermakna bahawa mereka tidak memenuhi ajaran agama mereka, sehingga mereka akan menerima hukuman Tuhan. Klien yang menderita waswâs al-qahri dalam melakukan ibadat merasakan ibadat mereka tidak pernah cukup baik dan mereka sentiasa mencari kesempurnaan. Apa-apa butiran mengenai tindakan ibadat mereka yang mungkin tidak sempurna akan menyebabkan ketakutan yang tidak rasional dan membinasakan sehingga mereka secara tidak sengaja telah murtad dari agama dan/atau mungkin ditempatkan di Neraka.
Contoh Kes: Lana adalah seorang Muslimah yang sentiasa menurut perintah Allah. Selama beberapa bulan yang lalu, dia tertekan dengan kerja dan kehidupan keluarganya lebih daripada biasa. Lana telah menyedari bahawa dia telah lupa dan keliru semasa solat dan ini telah menyebabkan dia mengulangi solatnya untuk memastikan dia melakukannya dengan betul. Kadang-kadang Lana tidak yakin dengan berapa banyak rakaat yang telah dia lakukan dan ada kalanya dia bimbang bahawa dia mungkin telah melafazkan ayat al-Quran dengan salah, lalu membatalkan solatnya. Ini tidak mengganggu Lana pada mulanya kerana dia menganggap bahawa peningkatan kerohanian adalah perkara yang baik, namun, dalam beberapa minggu yang lalu, Lana tidak dapat berhenti memikirkan solat-solat itu adalah salah. Pemikiran amat mengganggu pada siang hari dan dia kini berusaha keras untuk mencari masa untuk menunaikan rutin hariannya yang biasa. Solat yang selalunya mengambil masa setengah jam sehari, tetapi kini mengambil masa dua jam. Solat tidak lagi menyenangkan, tetapi Lana tidak tahu bagaimana untuk menghentikan obsesinya.
Taharah
Taharah dalam baha Arab bermaksud kesucian, yang mana terdapat tiga jenis: fizikal, ritual, dan spiritual. Taharah selalu hadir kehidupan harian berhubung dengan solat. Untuk bersolat umat Islam perlu bersih dari perkara yang tidak suci (seperti air kencing, najis, dll) dan berada dalam keadaan wudu (wudhu). Untuk mengambil wudhu seseorang perlu mencuci muka, lengan, lap di atas kepala, dan basuh kaki (atau lap di atas sarung kaki).Wudhu tidak perlu dilakukan sebelum setiap solat wajib selagi wudhu sebelumnya tidak dibatalkan dengan menggunakan membuang air kecil/besar, kentut, dan sebagainya. Ramai orang yang menderita waswâs al-qahri mengenai taharah sama ada mempunyai ketakutan yang tidak rasional terhadap pencemaran dari benda haram dan/atau takut yang tidak rasional bahawa wudhu mereka tidak betul atau mungkin telah terbatal. Dalam situasi biasa, seseorang mesti bersih dari bahan-bahan yang tidak suci dan mempunyai wudhu yang betul agar solatnya adalah sah; untuk orang biasa ini bukanlah sesuatu yang mengambil banyak masa dan tidak memberikan tekanan. Seorang Muslim secara  puratanya mungkin mengambil masa 3-4 minit untuk mengambil wudhu sedangkan seorang Muslim yang mengalami waswâs al-qahri boleh mengambil masa 20 minit atau kadang kala satu jam. Seperti orang yang mempunyai waswâs al-qahri dalam ibadah, para klien ini juga berfikir bahawa jika mereka tercemar atau tidak mengambil wudhu dengan betul, sesuatu yang buruk akan berlaku (seperti mereka akan ke neraka untuk solat yang tidak sah).
Contoh kes: Adam didiagnosis dengan OCD ketika dia masih kecil. Ketika ibu bapanya bercerai, dia menjadi terlalu sibuk dengan kebersihan dan memastikan benda-benda disekelilingnya tidak kotor. Adam pergi ke terapi dan OCDnya reda. Apabila Adam pergi ke kolej dia bertemu rakan-rakan Muslim dan memeluk Islam. Proses menjadi seorang Muslim tidak menjadi suatu masalah kepadanya, tetapi ahli keluarganya kadang kala mengkritik keputusannya. Konflik keluarga mengingatkan Adam tentang perasaan sukar yang dialami semasa kanak-kanak dan dia mula mengalami keresahan semula. Adam mula mengembangkan ketakutan yang melampau untuk menggunakan tandas secara umum, dan terutama sekali  sebelum solat. Adam tidak dapat menggunakan tandas tanpa membersihkannya terlebih dahulu kerana takut pencemaran bahawa sesuatu yang kotor akan mengenai tubuhnya dan membatalkan solatnya. Dia kemudian menjadi sibuk untuk jangka masa yang lama jika pakaiannya menyentuh tandas dan juga tercemar. Adam akan menghabiskan masa 45 minit dari ketika dia memasuki bilik mandi sehingga dia bersedia untuk bersolat kerana dia tidak dapat berhenti dari memeriksa dan membersihkan pakaiannya. Oleh kerana Adam bersolat lima kali sehari setiap hari, keresahannya yang kuat tersebar sepanjang hari, dan persiapan untuk bersolat telah mengambil alih kehidupan sehariannya.
Akidah
Dalam Tradisi Islam, akidah bererti kepercayaan dengan keyakinan kepada agama atau sesuatu kepercayaan. Walaupun terdapat pendapat yang berbeza di dalam Islam mengenai beberapa butiran agama, terdapat ajaran kepercayaan yang mana terdapat konsensus sebulat suara. Antara rukun-rukun kepercayaan ini termasuklah kepercayaan kepada Tuhan (Allah), percaya kepada malaikat, percaya kepada hari Kiamat, syurga dan neraka. Mereka yang mengalami waswâs al-qahri dalam akidah mereka mempunyai pemikiran yang mengganggu dan keraguan mengenai aspek tertentu aqidah. Klien waswâs al-qahri dalam aqidah percaya dan mencintai iman mereka dengan sepenuh hati, tetapi mempunyai pemikiran yang mengganggu bahawa ajaran agama adalah salah. Fenomena ini tidak hadir dalam seseorang yang secara diam-diam tidak mempercayai agama mereka dan belum mengenalinya lagi (penafian). Contoh analogi untuk waswâs al-qahri dalam aqidah adalah OCD postpartum di mana ibu-ibu baharu mempunyai pemikiran yang mengganggu membahayakan anak mereka. Majoriti ibu-ibu—jika tidak semua—menyayangi anak-anak mereka dan tidak mahu menyakiti mereka. Ibu-ibu dengan OCD postpartum tidak sengaja ingin mencederakan anak-anak mereka, dan sebenarnya, kasih sayang kepada anak-anak mereka yang menimbulkan tekanan ketika pemikiran mengganggu itu tidak terkawal. Begitu juga dengan waswâs al-qahri dalam aqidah kerana pengabdian kepada Allah adalah sebahagian daripada apa yang menyebabkan kesulitan ketika mengalami pemikiran negatif yang mengganggu tentang agama.
Contoh kes: Sara dibesarkan dalam keluarga Muslim dan telah mengamalkan Islam sepanjang hidupnya. Tahun lalu dia menonton filem tentang penderaan seksual dan buat kali pertama menyedari dia pernah dicabul ketika dia masih seorang kanak-kanak. Seperti yang dijangka, Sara mula mengalami banyak emosi yang kuat seperti kemarahan, kesedihan, dan kecewa. Kira-kira 6 bulan yang lalu, Sara mula berfikir negatif tentang Allah yang mahu pencabulan itu berlaku kepadanya. Rasionalnya dia tahu pemikiran jahatnya tentang Allah tidak benar, tetapi pemikiran tidak akan hilang. Ini menyebabkan Sara merasakan bahawa dia bukan Muslim yang baik atau mungkin pemikiran yang tidak terkawal ini membawanya keluar dari pegangan Islam. Sara terhasut oleh pemikiran ini dan ia mula menjejaskan produktivitinya di tempat kerja. Sepanjang hari Sara merasa terpaksa mengatakan shahadah (pengisytiharan iman dalam Islam: Tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad ﷺ adalah utusanNya) kerana dia takut dia bukan lagi seorang Muslim. Pada mulanya dia akan mengucapkan shahadah beberapa kali sehari dan akhirnya ia mencapai hampir 100 kali sehari. Jika Sara berada dalam mesyuarat dan mempunyai pemikiran yang mengganggu, dia akan merasa terpaksa meninggalkan mesyuarat untuk mengatakan shahadah terlebih dahulu dan kembali selepas itu. Dalam beberapa kali Sara tidak dapat keluar dari tugas kerja untuk mengucapkan shahadah dia akan merasa tertekan hingga ke titik yang dia akan berasa loya.

Rawatan

Waswâs al-qahri adalah unik dari manifestasi OCD lain kerana ia memerlukan kedua-dua doktor yang pakar dengan keadaan ini, dan perkongsian seorang imam atau orang yang mempunyai pengetahuan khusus berkaitan dengan kepercayaan, ibadat, dan waswâs. Ia boleh menjadi satu usaha yang mencabar bagi seorang doktor untuk memberikan terapi kepada seseorang dengan iswâs al-qahri, terutamanya jika mereka tidak mengetahui istilah, konsep, dan hukum yang dirujuk klien. Seorang imam atau orang yang berpengetahuan Islam mempunyai kepakaran dan kuasa untuk memberi nasihat agama dan keputusan mengenai waswâs al-qahri yang berada di luar bidang kepakaran para ahli terapi. Sama seperti ahli terapi sering merujuk ahli psikiatri untuk mendapatkan maklum balas dan perundingan berhubung isu perubatan, seorang ahli terapi mungkin perlu merujuk dan menyelaras dengan seseorang yang berpengetahuan Islam mengenai waswasah. Sering kali seseorang yang mengalami waswâs al-qahri sudah mempunyai imam yang telah mereka rujuk, maka ahli terapi itu hanya perlu menandatangani pelepasan maklumat untuk bekerjasama dengan mereka.
Sebab-sebab kenapa imam-imam tidak boleh merawat waswâs al-qahri sahaja kerana mereka tidak mempunyai masa atau kemahiran klinikal untuk merawat seseorang dengan masalah perubatan seperti OCD. Pendekatan Islam terhadap waswâs al-qahri adalah bahawa klien harus mengabaikan pemikiran mereka yang mengganggu dan menahan diri untuk melengkapkan tindakan-tindakan kompulsif (seperti solat berulang-ulang kali). Terdapat beberapa campur tangan secara Islamik, yang akan dijelaskan lebih lanjut dalam penerbitan ini, tetapi itu adalah sejauh mana rawatan Islam bagi mereka yang mempunyai waswasah. Ia adalah tugas dan bidang kepakaran doktor untuk membantu melaksanakan apa yang kelihatan seperti sebuah pelan yang mudah, tetapi sebenarnya merupakan proses yang panjang dan sukar. Kegigihan kerja dalam menyembuhkan waswâs al-qahri akan datang dari proses jangka panjang untuk membantu klien mengatasi keresahan dari obsesi mereka dan mengajar mereka bagaimana untuk tidak mengikut kompulsi mereka.

Peranan Doktor: Jenis Terapi Berbeza 

Terapi Kognitif
Penyelidikan menunjukkan bahawa terapi kognitif berkesan dalam mengubati Gangguan Obsesif Kompulsif secara klinikal. Terapi kognitif adalah asal kepada terapi kognitif-perilaku termasuk banyak subtipe terapi lain, antara subtipe ini akan ditangani kemudian dalam penerbitan ini. Memahami konsep asas dari mana terapi kognitif diperoleh adalah penting dalam memahami campur tangan klinikal dan Islam.
Pada peringkat yang paling asas, teori kognitif menegaskan bahawa cara individu memahami dan mentafsirkan dunia di sekeliling mereka mempengaruhi bagaimana perasaan dan tindakkan mereka. Dalam kehidupan harian, individu secara berterusan dan cepat menafsirkan rangsangan dalam persekitaran mereka menjadi pemikiran sedar dan tidak sedar. Banyak pemikiran sebegini adalah 'pemikiran automatik' di mana ketepatan diandaikan adalah betul, namun tidak semestinya selalu betul. Dari masa ke semasa, pemikiran ditakrifkan dan dikategorikan ke dalam kategori maklumat, dipanggil 'skema,' berdasarkan hubungan antara pemikiran. Pemikiran automatik negatif boleh membawa kepada skema tanpa fungsi atau 'gangguan kognitif,' yang boleh menyebabkan perasaan dan/atau kelakuan maladaptif.
Terdapat teori kognitif yang berbeza tentang bagaimana klien dengan OCD membangun dan mengekalkan OCD mereka. Satu teori dari  Foa dan Kozak (1985) mencadangkan bahawa OCD berasal dari banyak kognisi yang salah seperti klien memberikan tahap bahaya yang tinggi kepada situasi yang agak selamat, membesar-besarkan kebarangkalian perkara buruk yang berlaku dan menyimpulkan bahawa objek atau peristiwa memerlukan bukti keselamatan (berbanding kognisi yang sihat yang objek atau peristiwa diandaikan selamat melainkan terdapat bukti lain). Sebuah teori kognitif lain tentang bagaimana OCD terbentuk adalah oleh Salkovski (1985), yang berpendapat bahawa mereka yang mempunyai OCD mempunyai lima gangguan kognitif yang salah:
(1) berfikir tentang suatu tindakan adalah sama seperti melakukannya; (2) gagal mencegah bahaya adalah bersamaan dengan menyebabkan kemudaratan secara moralnya; (3) tanggungjawab untuk kemudaratan tidak berkurang dengan keadaan yang memberikelegaan; (4) tidak melakukan ritual sebagai tindak balas kepada pemikiran tentang bahaya adalah sama dengan niat untuk membahayakan; dan (5) kita harus mengawal pemikiran seseorang.
Untuk menangani OCD dari perspektif kognitif, doktor-doktor perlu mengkaji keyakinan teras, mencabar anggapan yang kurang betul, dan mengubah suai kognitif yang menyebabkan obsesi dan kompulsi. Dari masa ke semasa, seperti gangguan kognitif yang dicabar dengan lembut dan digantikan oleh skema kognitif yang lebih sihat, gejala OCD sepatutnya berkurang.
Imam-imam boleh memainkan peranan yang penting dalam membantu terapi menangani gangguan kognitif yang berkaitan dengan agama kerana terdapat prinsip fiqh dalam Islam yang secara langsung menangani gangguan kognitif di atas. Contohnya, hadith berikut (contohnya yang didokumentasikan secara ilmiah, sahih Nabi), membantu mengatasi beberapa penyelewengan dari teori Salkovski (1985) mengenai asal usul OCD:
Rasulullah  bersabda: “Allah telah mengampunkan umatku yang berbisik kepada mereka dan yang melintasi fikiran mereka, selagi mereka tidak bertindak atau bercakap mengenainya." [Riwayat al-Bukhari, 6664; Muslim, 127]
Apabila seorang imam menerangkan maksud dan implikasi hadis ini maka jelaslah bahawa distorsi kognitif 1 dan 5, dari teori Salkovski, bukanlah suara Islam. Menjelaskan prinsip-prinsip ini dari perspektif Islam akan meningkatkan mutu kerja kognitif ahli terapi dengan klien.
Pencegahan Tindak balas Pendedahan (Exposure and Response Prevention)
Pencengahan Tindak balas Pendedahan atau Exposure and Response Prevention (ERP), sejenis terapi tingkah laku kognitif, telah terbukti berkesan dalam menangani OCD. Matlamat ERP adalah untuk klien menghadapi ketakutan yang telah dikenalpasti dan menghentikan tindak balas kompulsif atau melarikan diri dengan menunda kepuasan, atau ideal untuk memuaskan kepuasan sama sekali. Dengan mengganggu tindak balas yang terkondisi (obsesi dan kompulsi) pelanggan menjadi terbiasa dengan rangsangan yang ditakuti sebelum ini dan akhirnya obsesi dan keinginan kuat untuk bertindak atas obsesinya hilang.
ERP bersesuaian dengan pendekatan Islam dalam merawat waswâs al-qahri; Malah, seseorang boleh berhujah bahawa nasihat Islam untuk mengabaikan obsesi dan menolak paksaan adalah sejenis ERP untuk orang awam. Walaupun pendekatan Islam terhadap waswâs al-qahri dan ERP adalah serasi, para doktor perlu berhati-hati bahawa mungkin ada beberapa larangan dalam pelaksanaan terapi tersebut. Sebagai contoh, seorang klien yang mempunyai ketakutan yang tidak beretika untuk mendapatkan sesuatu yang najis (tidak suci) pada tubuh mereka tidak boleh sengaja meletakkan benda-benda yang tidak suci pada tubuh mereka semasa bersolat atau mengabaikan sesuatu yang mereka tahu dengan kepastian penuh adalah tidak suci, kerana ini akan membatalkan solat. Klien bagaimanapun, boleh mengabaikan keraguan tentang sesuatu yang tidak suci pada pakaian. Sebagai contoh, sekiranya pelanggan mempunyai obsesi dengan kebersihan dan kompulsinya adalah untuk memeriksa pakaian mereka berulang kali untuk mencari kemungkinan perkara-perkara najis, latihan ahli terapi boleh meminta klien melakukan melakukan wudhu di tandas awam (yang kebanyakan piawai adalah tidak ideal kebersihannya) dan tidak memeriksa pakaiannya untuk pencemaran selepas itu. Ini adalah dibenarkan kerana hukum umum Islam adalah bahawa semua perkara yang murni kekal murni sehingga ada kepastian bahawa mereka tidak suci; keraguan tentang sesuatu yang tidak suci tidak boleh menjadikan objek itu tidak suci.
Terapi Komitmen Penerimaan (Acceptance Commitment Therapy)
Terapi Komitmen Penerimaan atau Acceptance Commitment Therapy (ACT), yang merupakan jenis terapi kognitif berasaskan kesedaran, juga telah didapati berkesan dalam mengurangkan gejala OCD. Matlamat ACT adalah untuk meningkatkan kesedaran pemikiran dan menerimanya dan bukannya cuba mengubahnya. ACT melihat pemikiran negatif dan tidak wajar sebagai sebahagian daripada proses biasa manusia. Dengan menerima pemikiran seadanya, dan tidak menindasnya, ideanya adalah bahawa pemikiran akhirnya akan berhenti sebagai produk sampingan, bukan matlamat langsung terapi ini. ACT tidak menggalakkan pemikiran yang ganas, kekufuran atau berbahaya seseorang yang mengalami OCD, tetapi membantu klien untuk menerima pemikiran tanpa penghakiman dan tanpa tekanan mental atau fizikal. Seseorang yang mempunyai OCD menjadi tegang ketika mengalami pemikiran yang mengganggu dan berusaha untuk meneutralkan mental atau fizikal mereka, sedangkan ACT memfasilitasi pemikiran-pemikiran yang berlalu tanpa berpegang kepada mereka atau menindas mereka.
Terapi ini boleh menjadi berkesan dalam membantu pelanggan dengan OCD belajar untuk mengurangkan keresahan khusus dan umum mereka, tetapi boleh menjadi sangat sukar untuk dilaksanakan tanpa ahli terapi yang kompeten secara budaya dan rohani. Seorang klien Muslim yang digalakkan untuk menerima pemikiran kufur secara membabi buta tidak mungkin akan kembali kepada rawatan; Sebaliknya, ahli terapi perlu mahir dan bijak dalam menjelaskan kepada klien bahawa dia tidak menerima pemikiran kufur sebenar, tetapi menerima bahawa dia mempunyai pemikiran itu sendiri. Ahli terapi yang berorientasikan rohani dan budaya dapat memberikan pendidikan dan sokongan psikologi yang tepat tentang cara klien dapat berfikir perkara yang tidak wajar, tanpa mempercayai mereka, dan tidak akan tertekan olehnya pada masa yang sama.
Terapi-terapi dan Teknik-teknik Tambahan
Pakar-pakar boleh dapati bahawa terapi keluarga boleh membantu klien sebagai tambahan kepada terapi individu. Ia adalah tipikal untuk ketegangan wujud antara keluarga dan klien kerana waswâs al-qahri merosakkan fungsi harian, kehidupan sosial, dan hubungan mereka. Ahli keluarga mungkin mengalami banyak emosi yang sukar apabila ahli keluarga mereka menderita waswâs al-qahri termasuk kesedihan, kemarahan dan kekecewaan.  Adalah perkara biasa bagi ahli keluarga untuk menggelar klien sebagai mementingkan diri sendiri, terserap sendiri, fanatik, atau malah melampau. Tuduhan-tuduhan ini menyakitkan kerana individu yang mengalami penderitaan sedemikian merasakan bahawa tingkah laku mereka bukan sesuatu yang mereka dapat mengawal. Dalam terapi keluarga, doktor-doktor dapat membantu menyediakan pendidikan jiwa kepada keluarga mengenai sifat penyakit ini. Para doktor juga boleh mengajar ahli keluarga untuk menyatakan perasaan sukar dalam cara yang sihat dan memberi lebih sokongan kepada klien. Akhirnya, para doktor boleh menawarkan terapi individu (atau membuat rujukan kepada pengamal lain) kepada ahli keluarga yang lain, yang mungkin mengalami masalah untuk menangani kelakuan klien di rumah.
Apabila seseorang klien bertolak ansur dengan keinginan untuk tewas kepada waswasah mereka, adalah penting untuk mengajar mereka bahawa tekanan dan kebimbangan mereka pada mulanya akan meningkat ketika memerangi penyakit sebelum akhirnya ia menurun. Para doktor boleh membantu pelanggan bertolak ansur dengan tahap keresahan yang tinggi dengan pelan kemahiran yang mantap. Kemahiran mengatasi ini harus dijana oleh klien kerana mereka lebih tahu aktiviti apa yang boleh membantu mengalihkan perhatian mereka dan menenangkan mereka. Doktor-doktor harus menimbang kemahiran mengatasi yang biasa seperti imejan berpandu, berhubung dengan alam semula jadi, aktiviti fizikal, dan lain-lain seperti yang mereka lakukan untuk kebanyakan klien lain, tetapi juga menimbang kemahiran mengatasi spiritual jika pelanggan menyatakan minat terhadapnya.

Kerjasama dengan Imam-imam

Peranan imam dalam rawatan adalah penting dalam membantu klien menghadapi keresahan yang berkaitan dengan soal agama, hukum, dan kebimbangan. Sebagai pihak berkuasa agama, klien akan lebih cenderung untuk mematuhi terapi apabila mengetahui bahawa terdapat imam yang menyokongnya, terutamanya dalam komuniti di mana masih terdapat banyak stigma dan/atau mitos yang berkaitan dengan rawatan (iaitu, bahawa psikologi barat bertentangan dengan Islam, atau terapi itu hanya untuk orang yang lemah atau tidak percaya). Di samping menjawab soalan agama, imam juga sangat berguna dalam membantu ahli terapi menyediakan penyusunan kognitif dari perspektif rohani.
Walaupun menjawab soalan agama akan memberi manfaat yang besar kepada klien, adalah sama penting untuk para imam mengajar konsep yang mendasari dimana ia akan membantu klien memikirkan jawapan kepada soalan mereka sendiritanpa perlu merujuk sesiapa. Sebagai contoh, jika seorang klien terus memanggil seorang imam  untuk bertanya soalan yang berkaitan dengan ketakutan kehilangan wudhu semasa bersolat, ia akan lebih berguna bagi imam untuk mengajar konsep Islam yang 'keraguan tidak dapat menidakkan kepastian', daripada terus menjawab soalan yang bebas, tetapi persoalan yang serupa yang  mempunyai jawapan yang sama. Ini akan membantu mencegah klien daripada membina rasa kebergantungan kepada imam, kerana sering mencari jaminan yang berterusan dan tidak perlu boleh menjadi sebahagian daripada proses kompulsi.
Untuk persoalan dan kebimbangan agama, ahli terapi dan imam harus menggalakkan klien untuk menyimpan jurnal dan menulis soalan agama yang disusun mengikut tarikh. Klien kemudian boleh mengadakan temujanji mingguan (sama ada dalam terapi atau dengan imam) untuk mengatasi kebimbangan mereka. Pendekatan ini bermanfaat kerana ia memaksa klien untuk menunda memuaskan keinginan untuk mengulang-ulang, yang merupakan komponen penting dalam merawat OCD. Jurnal ini juga membantu mengekalkan hubungan positif antara klien dan imam. disebabkan  ketakutan yang tidak rasional, klien mungkin akan mengabaikan tugas agama mereka, sesetengah klien boleh menghubungi imam mereka tanpa henti pada siang hari hingga waktu malam. Ini boleh mengganggu para imam yang mempunyai banyak kewajipan lain dan mungkin akan mengabaikan panggilan (yang menyebabkan lebih panik bagi klien). Dengan pengaturan jurnal ini, klien akan memahami bahawa tiada panggilan akan dijawab kecuali semasa waktu perundingan telefon yang ditetapkan, yang boleh menyebabkan tekanan dalam jangka pendek, tetapi perlu untuk meningkatkan keberkesanan rawatan dalam jangka panjang.

Campurtangan Islamik

Ahli-ahli terapi yang ingin mengkhususkan diri dalam merawat waswâs al-qahri dari perspektif holistik, bagi klien yang menginginkan pilihan itu, mestilah mengenali teknik Islam dengan rapat seperti yang ditetapkan dalam Quran dan Hadis. Ahli terapi tidak perlu mempunyai pengetahuan mendalam mengenai teknik-teknik itu, tetapi mempunyai maklumat yang cukup untuk memahami dari mana klien mereka datang jika mereka menggunakan teknik-teknik tersebut atau jika imam memberikannya kepada mereka. Mempunyai pemahaman tentang teknik ini meningkatkan sensitiviti dan kecekapan budaya-rohani, dan berkemungkinan akan meningkatkan ikatan terapeutik yang lebih kuat antara ahli terapi dan klien.
Memandangkan orang-orang yang mengalami scrupulositi adalah obses dan bertindak secara kompulsif pada tuntutan agama, adalah penting bagi ahli terapi untuk mengetahui amalan am Islam dan apa yang tidak. Adalah penting bahawa campur tangan agama tidak digunakan secara berlebihan sehingga mereka menjadi sebahagian dari gangguan itu. Intervensi Islamik harus digunakan sepertimana yang telah ditetapkan dan harus membawa manfaat dan keselesaan kepada orang itu. Apabila individu waswâs al-qahri mula menggunakannya secara berlebihan atau merasakan rasa azab yang akan datang jika dia tidak menggunakan teknik itu, maka ahli terapi atau imam perlu membimbing individu tersebut dan mengubah rancangan kemahiran mengatasi mereka.
Di bawah ini adalah senarai teknik-teknik atau amalan Islam yang boleh digunakan untuk membantu mengurangkan waswâs al-qahri. Penjelasan ringkas tentang setiap teknik akan diikuti oleh teks dalam Al-Quran atau Hadis di mana tekniknya diperolehi.
Memohon perlindungan dari Allah
Mencari perlindungan dari Allah adalah teknik yang biasa digunakan oleh umat Islam untuk membantu melindungi diri mereka dari Syaitan. Apabila umat Islam berlindung pada Allah, mereka pada dasarnya memanggilNya untuk melindungi diri mereka dari pengaruh dan kejahatan Syaitan. Seseorang penghidap waswâs al-qahri boleh menggunakan teknik ini untuk berlindung daripada Syaitan yang memberi mereka pemikiran yang mengganggu. Oleh kerana terdapat bukti langsung tentang teknik ini yang disyorkan untuk mengatasi waswasah, ini adalah amalan yang sering ditetapkan oleh imam-imam dalam solat-solat wajib dan sepanjang hari.
Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka hendaklah engkau meminta perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia lah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (The Quran, 41:36)
Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari hasutan Syaitan-syaitan. Dan aku berlindung kepadaMu, wahai Tuhanku, supaya Syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku.” (The Quran, 23:97-98)
Abul-‘Ula meriwayatkan: ‘Uthman bin Abul-‘As mendatangi RAsulullah dan berkata: “Wahai Rasulullah, Syaitan menganggu solatku dan mengelirukan bacaan al-Quran ku.” Rasulullah ﷺ menjawab: “Syaitan itu bernama Khinzab, Maka jika kamu berfikir bahawa (dia berada dekat) maka sebutlah: "Aku berlindung dengan Allah daripadamu." Kemudian hembuskan nafas dengan meludahkan sedikit di sebelah kiri anda tiga kali." Uthman berkata: "Saya melakukan itu dan Allah membawanya pergi dari saya.”
Ruqyah
Ruqyah adalah amalan di mana umat Islam membaca Quran, nama-nama Allah atau doa kepada diri mereka dengan meletakkan tangan mereka di kawasan yang menyebabkan rasa kesusahan dan membaca kepadanya. Teknik ini boleh disyorkan oleh imam untuk penyakit perubatan serta penyakit psikologi. Oleh kerana individu yang mengalami keresahan mungkin merasa ketegangan di kepala atau dada mereka, mereka boleh meletakkan tangan mereka dan melakukan ruqyah di kawasan itu.
Uthman bin Abu Al-‘As Ath-Thaqafi meriwayatkan bahawa dia mengeluh kepada Rasulullah ﷺ tentang penyakit dialaminya sejak memeluk agama Islam. Rasulullah ﷺ bersabda: "Letakkan tanganmu di tempat kesakitan dan katakan: 'Dengan Nama Allah,' tiga kali dan katakan tujuh kali: 'Saya berlindung dengan Kuasa dan Kemuliaan Allah terhadap apa yang saya deritakan.'"
Dhikr/Zikir
Dhikr, yang bermaksud kenangan, adalah alat yang berguna untuk semua umat Islam, tetapi khususnya boleh digunakan oleh mereka yang mengalami kegelisahan untuk meredakan perasaan sedih. Tujuan zikir adalah dengan berfikir dengan fokus untuk mengingati Allah, sifat-Nya, dan berkat-berkat dalam usaha untuk mendapatkan hubungan yang lebih erat denganNya. Dengan mendekati Allah, umat Islam meraih manfaat psikologi iaitu perasaan yang dilindungi oleh Kuasa Tertinggi yang mempunyai keupayaan untuk mengubah segala perkara termasuk diri, keadaan, dan kesejahteraan.
Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai hubungan yang kukuh dengan Tuhan mempunyai tahap kemurungan dan tekanan psikologi yang lebih rendah, manakala mereka yang mempunyai hubungan yang tidak kukuh mempunyai tahap neurotisme yang lebih tinggi. berzikir bukan sahaja membantu membina sebuah hubungan yang lebih kukuh tetapi ia juga boleh membantu mengubah gangguan kognitif klien-klien yang menghidapi waswâs al-qahri yang menggunakan Kemurkaan Allah, Neraka, dan hukuman sebagai cara untuk menghalalkan obsesi dan kompulsi mereka. Menggunakan zikir untuk menumpukan perhatian kepada Rahmat Allah dan cinta kepada penganutNya, seelok-eloknya dengan bantuan seorang imam, boleh membina hubungan yang lebih sihat dengan Allah dan mengubah kognitif tidak sihat.
…”(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, tenang tenteramlah hati manusia. (The Quran, 13:28)
Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah ﷺ pernah bersabda: “Allah berfirman: ‘Aku adalah seperti apa hambaKu fikirkan, dan Aku bersama dia jika dia mengingati Aku. Sekiranya dia mengingati Aku dalam dirinya, Aku juga ingat dia dalam diriKu; dan jika dia mengingati Aku dalam sekumpulan orang, Aku mengingati dia dalam kumpulan yang lebih baik daripada itu. Dan jika dia datang satu rentang lebih dekat kepadaKu, Aku pergi satu inci lebih dekat kepadanya dan jika dia datang satu inci dekat kepadaKu, Aku pergi dengan jarak dua lengan terulur dekat kepadanya. Dan jika dia datang kepada Aku berjalan, Aku pergi kepadanya berlari.’”
Duaa/Doa
Doa adalah alat yang ditetapkan untuk semua umat Islam; Walaubagaimanapun, ada beberapa doa spesifik yang disarankan oleh Nabi Muhammad ﷺ ketika seseorang merasa resah. Doa boleh dibaca semasa solat wajib lima kali sehari dan secara tidak rasminya, pada bila-bila masa, ketika merasa kesulitan. Seseorang dengan waswâs al-qahri boleh membaca doa mereka sendiri untuk meminta bantuan untuk mengurangkan kebimbangan umum, pengurangan obsesi tertentu, atau membantu tidak membuat kompulsi; atau boleh menggunakan doa tertentu yang disarankan oleh Rasulullah ﷺ untuk keresahan:
Ya Allah, Aku hamba-Mu, anak kepada hamba-Mu, anak hamba perempuanMu, kerinduanku ada di tanganMu, perintahMu kepada-Ku telah selama-lamanya dilaksanakan dan perintahMu atasku adil. Aku bermohon kepadaMu dengan setiap nama kepunyaanMu yang Engkau namakan dengan DiriMu sendiri, atau didedahkan dalam Buku Mu, atau Engkau  mengajar kepada mana-mana ciptaanMu, atau Engkau telah memelihara dalam pengetahuan yang tidak kelihatan dengan Mu, sehingga Engkau membuat Al-Quran kehidupan pada hatiku dan cahaya hatiku, dan pemergian dari kesedihanku dan melepaskan aku dari kebimbanganku.
Ya Allah, Aku berlindung kepada-Mu dari kegelisahan dan kesedihan, kelemahan dan kemalasan, kesia-siaan dan [sifat] pengecut, beban hutang dan daripada dikalahkan oleh orang-orang.
Black Cumin/Habbatus Sauda
Habbatus sauda (biasanya dikenali sebagai benih  hitam), atau Nigella sativa, sangat dipuji di kalangan umat Islam dan digunakan untuk membantu merawat pelbagai isu perubatan. Penyelidikan moden menunjukkan bahawa habbatus sauda, sebenarnya, mempunyai sifat penyembuhan farmakologi dan membantu merawat keresahan dan kemurungan, serta banyak penyakit lain. Walaupun lebih banyak penyelidikan perlu dijalankan ke atas bagaimana dan sejauh mana habbatus sauda memberi kesan kepada tahap keseriusan OCD yang berlainan, ia boleh menjadi suplemen berguna untuk terapi dan ubat farmakologi.
Abu Huraira meriwayatkan: Aku pernah mendengar Rasulullah ﷺ bersabda, “Ada penyembuhan dalam habbatus sauda untuk semua penyakit kecuali kematian.”

Analisis Klinikal dan Cadangan

ERP adalah terapi yang paling disyorkan untuk merawat OCD, kerana keberkesanan yang terbukti; Namun, ERP mempunyai beberapa kekurangan yang signifikan. ERP adalah pendekatan metodologi yang sangat terperinci di kalangan ahli terapi terlatih. Terapi ini sangat terperinci dan memerlukan komitmen masa yang besar dari kedua-dua klien dan ahli terapi. Penyelidikan menunjukkan bahawa kadar keciciran (25%) dan kadar penolakan (tambahan 5-22%) untuk ERP adalah tinggi. Berdasarkan faktor-faktor ini, rujukan ERP harus dibuat untuk klien yang mempunyai akses (dan dari segi masa serta kewangan) untuk menjalani terapi jenis ini dari seorang profesional yang terlatih. Klien purata yang tidak akan mempunyai akses kepada jenis terapi ini harus dirujuk kepada ahli terapi yang berpengetahuan dalam terapi kognitif dan / atau ACT.
Penulis sangat menekankan bahawa kecekapan ahli terapi dan imam sangat penting untuk kejayaan dan kesejahteraan klien yang mencari rawatan untuk waswâs al-qahri. Kerjasama profesional yang unik dengan pengetahuan berganda dalam psikologi dan Islam adalah faktor pembezaan utama antara rawatan untuk waswâs al-qahri dan jenis OCD yang lain. Seorang ahli terapi yang tidak kompeten dari segi budaya dan rohani dan imam yang tidak mempunyai pemahaman dan penghargaan terhadap ilmu psikologi boleh sangat memudaratkan klien dengan menyampaikan maklumat salah yang boleh memalingkan klien daripada rawatan atau diterima oleh klien dengan akibat negatif. Salah satu contoh ini adalah ahli terapi yang mungkin tidak menjelaskan ERP dan ACT dengan sensitiviti budaya-rohani, yang menyebabkan klien untuk mempercayai bahawa dia mesti menerima kepercayaan yang kufur ini untuk menjadi lebih baik, dan pada akhirnya menyebabkan klien meninggalkan rawatan tanpa sebarang sebab. Satu lagi contoh adalah seorang imam yang memberitahu klien bahawa waswâs al-qahri mereka patut dicela dan berasal dari kekurangan pengabdian kepada agama mereka, ini memimpin klien untuk merasa lebih membenci diri mereka sendiri. Oleh kerana kerumitan waswâs al-qahri dapat difahami bahawa tidak ada banyak pakar yang dapat merawat keadaan khusus ini; Walaubagaimanapun, penyedia klinikal dan keagamaan yang ingin membantu harus mengetahui asas-asas dan selesa menambah pengetahuan apabila mengetahui pemahaman mereka terhad.
Didikan psikologi oleh ahli terapi akan menjadi komponen penting rawatan. Kepada seorang profesional kesihatan mental, adalah penting untuk menjelaskan kepada klien bahawa OCD adalah penyakit jangka panjang walaupun setelah  rawatan yang 'berjaya'. Ramai klien datang untuk dirawat mengharapkan hasil yang cepat dan mereka akan sembuh sepenuhnya dari semua jenis pemikiran OCD, ini adalah suatu yang tidak realistik. Kajian menunjukkan bahawa rawatan boleh membantu mengurangkan gejala dengan ketara, tetapi bagi kebanyakan orang tanda-tanda yang berbaki OCD mungkin berlarutan. Untuk membantu menangani masalah ini para doktor perlu menilai gejala OCD sebelum dan selepas rawatan untuk membantu klien melihat kemajuan mereka. Pakar terapi dan imam juga perlu mengesyorkan lawatan berkali-kali selepas gejala menurun, bukannya menamatkan rawatan, kerana pemeriksaan secara berkala dengan ahli terapi dapat membantu mengekalkan kemajuan jangka panjang. Akhir sekali, ahli terapi perlu bekerjasama dengan klien mengenai rancangan pencegahan gejala berulang sehingga apabila pelanggan kembali melakukan tingkah laku terdahulu, mereka tahu bagaimana cara menanganinya dan bila mereka perlu kembali ke rawatan.
Didikan psikologi oleh imam juga akan menjadi penting untuk rawatan kerana masyarakat Islam mempunyai banyak stigma mengenai mendapatkan rawatan kesihatan mental. Adalah penting bahawa imam menekankan pentingnya terapi (dan pengurusan ubat jika diperlukan) selain campurtangan Islamik apabila gejala-gejala itu berterusan dan menyebabkan jumlah kesulitan yang tinggi. Penulis telah mengamati bahawa, dalam komuniti Islam, mencari rawatan perubatan untuk penyakit fizikal, seperti kanser atau diabetes, sebagai tambahan kepada campurtangan Islamik (seperti doa dan solat), lebih dapat diterima daripada apabila seseorang mengalami gangguan kesihatan mental; mencari rawatan perubatan untuk penyakit fizikal tidak dikaitkan dengan kekurangan iman, sementara mencari rawatan perubatan untuk kesihatan mental adalah sebaliknya. Menjelaskan bahawa mendapatkan rawatan perubatan adalah pelengkap kepada campurtangan Islamik berkemungkinan akan meningkatkan keyakinan klien terhadap terapi dan membantu mencegah penamatan terapi pramatang.

Penyelidikan

Pada masa kini, terdapat sedikit penyelidikan dan kesusasteraan klinikal yang menentukan waswâs al-qahri, penilaian kelaziman, dan sedikit malah tiada rawatan berasaskan bukti untuk keadaan itu. Jika seseorang menaip perkataan  waswasah dalam enjin carian biasa, beratus-ratus fatwa dan artikel tidak rasmi akan muncul mengenai subjek ini, tetapi tiada penyelidikan yNG muncul dalam jurnal perubatan yang ditulis oleh doktor dalam bidang psikologi. Angka besar artikel tidak rasmi dan carian ini menunjukkan bahawa masalah waswâs al-qahri adalah penting dan bahawa kelazimannya mungkin tidak sesuai dengan jumlah perhatian yang diberikan pada masa kini.
Waswâs al-qahri bukanlah sebuah masalah yang baharu, tetapi kerana ketiadaan penyelidikan kuantitatif dan kualitatif, serta sebarang penerbitan profesional, ia benar-benar merupakan gangguan baharu dalam kesusasteraan psikologi kontemporari. Perlu ada penyelidikan kuantitatif untuk menentukan kelaziman waswâs al-qahri di negara-negara yang berbeza, faktor risiko, demografi umum, dan tempoh penyakit. Terdapat juga keperluan ujian yang lengkap untuk melihat keberkesanan pelbagai jenis rawatan, termasuk pengurusan menggunakan ubat-ubatan. Pembangunan penyelidikan pada waswasah akan membantu menguatkan sama ada waswâs al-qahri harus diklasifikasikan sebagai sejenis OCD (seperti keadaannya pada masa kini) dan apakah intervensi yang terbaik untuk merawatnya.
Para pakar yang mempunyai klien dengan waswâs al-qahri boleh membantu menyumbang kepada bidang yang dikaji ini dengan mendokumentasikan dan menerbitkan kajian kes. Menulis ringkasan kualitatif pengalaman dengan klien-klien ini, terutamanya mereka yang mempunyai hasil positif, akan membantu mewujudkan lebih banyak intervensi terapeutik dan keagamaan. Bekerjasama dengan doktor-doktor lain di peringkat tempatan atau nasional dalam bentuk persidangan atau penyeliaan rakan sebaya juga boleh menjana lebih banyak perbincangan, menyebarkan kesedaran penyakit, dan membina rangkaian klinik khusus yang lebih kuat.
Kesimpulan
Waswâs al-qahri adalah gangguan kompleks di mana umat Islam membangunkan obsesi yang tidak diingini dan kompulsi yang berkaitan dengan kepercayaan agama atau tindakan ibadah yang berlebihan, tidak berfungsi, dan menyusahkan. Waswâs al-qahri kini dianggap sebagai sejenis OCD, tetapi unik dari jenis lain OCD yang memerlukan lebih banyak rawatan/intervensi khusus. Matlamat penerbitan ini adalah untuk menyumbang kepada bidang psikologi Islam yang semakin berkembang dengan mendefinisikan apa itu waswasah, jenis-jenis berbeza waswâs al-qahri, dan bagaimana para doktor dan ahli terapi serta imam dapat merawat dengan baik keadaan ini apabila ia mencapai tahap kecacatan psikologi. Secara idealnya, rawatan untuk waswâs al-qahri memerlukan ahli terapi yang berwibawa dari segi budaya, berkerjasama dengan seorang imam, dan terapi perilaku kognitif yang berkesan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk lebih memahami keadaan ini dan mengenalpasti rawatan klinikal dan Islamik yang menghasilkan hasil yang paling berkesan.

1 Satu manual yang diterbitkan oleh Persatuan Psikiatrik Amerika yang mengenal pasti dan mengkategorikan penyakit mental. Ini adalah buku standard yang digunakan oleh ahli psikologi, psikiatri, dan ahli terapi kesihatan mental untuk menilai dan mendiagnosis klien mereka untuk potensi penyakit mental.

2 Pollard, A .(2010). Scrupulosity. Diambil dari https://iocdf.org/wp-content/uploads/2014/10/IOCDF-Scrupulosity-Fact-Sheet.pdf

3 Utz, A. (2011). Psychology from the Islamic Perspective. Riyadh, Saudi Arabia: International Islamic Publishing House.

4 Ibn Kathir, H. (2003). Tafsir Ibn Kathir (2nd ed.). Riyadh: Durussalm.

5 Utz, Psychology from the Islamic Perspective. 

6 Al-Hilali, M. & Khan, M. (1999). Translation of the Meanings of The Noble Quran in the English Language (reprinted ed.). Madinah, Saudi Arabia: King Fahd Complex for the Printing of the Holy Qur'an.

7 Radomsky, A., Alcolado, G., Abramowitz, J., Alonso, P., Belloch, A., Bouvard, M., Clark, D., Coles, M., Doron, G., Fernandez-Alvarez, H., Garcia-Soriano, G., Ghisi, M., Gomez, B., Inozu, M., Moulding, R., Shams, G., Sica, C., Simos, G., & Wong, W. (2014). Part 1. You can run but you can’t hide: Intrusive thoughts on 6 continents. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 3, 269-279. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1016/j.cbpra.2009.10.002

8 American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing, pp. 129-130.

9 Sookman, D., Abramowitz, J., Calamari, J., Wilhelm, S. & McKay, D. (2004). Subtypes of Obsessive Compulsive Disorder: Implications for Specialized Cognitive Behavioral Therapy, Behavior Therapy, 36(4): 393-400. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/222412431_Subtypes_of_obsessiveCompulsive_disorder

_Implications_for_specialized_cognitive_behavior_therapy

10 Pollard, A .(2010). Scrupulosity. Retrieved from https://iocdf.org/wp-content/uploads/2014/10/

IOCDF-Scrupulosity-Fact-Sheet.pdf

11 Abramowitz, J., Jacoby R. (2014). Scrupulosity: A cognitive-behavioral analysis and implications for treatment. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 3, 140-149. Retrieved from: http://jonabram.web.unc.edu/files/2014/05/Scrupulosity-model-2014.pdf

12 Ibid.

13 Al-Haj, H. 2016, October, 18. Email.

14 Abramowitz, J. (2009). Postpartum and perinatal OCD. International OCD Foundation. Diambil pada Jun 28, 2016 dari https://iocdf.org/wp-content/uploads/2014/10/Postpartum-OCD-Fact-Sheet.pdf

15 Foa, E., Yadin, E. & Lichner, T. (2012). Exposure and Response (Ritual) Prevention for Obsessive- Compulsive Disorder (2nd ed.). New York, NY: Oxford University Press.

16 Knapp, P. & Beck, A. (2008). Cognitive therapy: Foundations, conceptual models, applications and research. Diambil dari http://www.scielo.br/pdf/rbp/v30s2/en_a02v30s2.pdf

17 Foa, et al. (2012).

18 Foa, et al. (2012).

19 Abdul-Rahman, M. (2004). Islam: Questions and Answers - Jurisprudence and Islamic Rulings: Transactions, Part 5. London, United Kingdom: MSA Publication Limited.

20 Koran, L., Hanna, G., Hollander, E., Nestadt, G,. & Simpson, H. (2007). Practice guideline for the treatment of patients with obsessive-compulsive disorder. The American Journal of Psychiatry, 164 (7), 5-53.

21 Twohig M. P., Hayes S. C., Plumb J. C., Pruitt L. D., Collins A. B., Hazlett-Stevens, H., & Woidneck, M. R. (2010). A randomized clinical trial of acceptance and commitment therapy vs progressive relaxation training for obsessive-compulsive disorder. Journal of Consulting & Clinical Psychology, 78(5), 705-16.

22 Harris, R. (2006). Embracing your demons: An overview of Acceptance and Commitment Therapy. Psychotherapy in Australia12 (4), 2-8. Diambil dari http://www.livskompass.se/wpcontent/uploads/2012/11/Russ_Harr_A_Non-technical_Overview_of_ACT.2006.pdf

23 Foa, et al.. (2012).

24Al-Hilali, M. & Khan, M. (1999). Translation of the Meanings of The Noble Quran in the English Language (cetakan semula). Madinah, Saudi Arabia: King Fahd Complex for the Printing of the Holy Qur'an.

25 Ibid.

26 Al- Mundhiri, A. (2000). The Translation of the Meanings of Summarized Sahih Muslim Arabic-English, Volume 2. Riyadh, Saudi Arabia: Darussalam Publishers & Distributors, p. 767.

27 Ibid.

28 Ellison, C., Bradshaw, M., Flannelly, K. & Galek, K. (2014). Prayer, Attachment to God, and Symptoms of Anxiety-Related Disorders among U.S. Adults. Sociology of Religion, 75 (2), 208-233. Diambil dari http://www.baylorisr.org/wp-content/uploads/Sociology-of-Religion-2014-Ellison-208-33.pdf

29 Al-Hilali, M. & Khan, M. (1999). Translation of the Meanings of The Noble Quran in the English Language (cetakan semula). Madinah, Saudi Arabia: King Fahd Complex for the Printing of the Holy Qur'an.

30 Al- Mundhiri, A. (2000). The Translation of the Meanings of Summarized Sahih Muslim Arabic-English, Volume 2. Riyadh, Saudi Arabia: Darussalam Publishers & Distributors, p. 997.

31 Al-Qahtaani, S. (1996). Fortification of the Muslim through remembrance and supplication from the Qur’aan and the Sunnah. Riyadh, Saudi Arabia: Safir Press, p. 156-157.

32 Ibid, p. 165.

33 Khan, M. (1995). The Translation of the Meanings of Sahih Al- Bukhari, Volume VII. Medina: Dar AHYA Us-Sunnah, p. 399.

34 Twohig, et al. (2010).

35 Foa, et al. (2012).

36 Amri, S. & Bemak, F. (2013). Mental Health Help-Seeking Behaviors of Muslim Immigrants in the United States: Overcoming Social Stigma and Cultural Mistrust, Journal of Muslim Mental Health, 12 (1). Diambil dari http://quod.lib.umich.edu/cgi/p/pod/dod-idx/mental-health-help-seeking-behaviors-of-muslim-immigrants.pdf?c=

jmmh;idno=10381607.0007.104

Disclaimer: The views, opinions, findings, and conclusions expressed in these papers and articles are strictly those of the authors. Furthermore, Yaqeen does not endorse any of the personal views of the authors on any platform. Our team is diverse on all fronts, allowing for constant, enriching dialogue that helps us produce high-quality research.